Een kruisband revalidatietraject na een operatie is een langdurig traject wat ongeveer 9 tot 12 maanden duurt. Er zijn verschillende fases, die elk hun eigen doelen hebben. Belangrijk in een kruisband traject is dan ook om samen met de fysiotherapeut doelen te stellen die haalbaar en realistisch zijn voor de fase van de revalidatie. Hieronder staat een globaal overzicht hoe de revalidatie er in grote lijnen eruit komt te zien.
Deze fase start vanaf de dag met de operatie. 5 dagen na de operatie zal de eerste fysiotherapie afspraak zijn om de mobiliteit van de knie te controleren. Het gehele revalidatie traject zal worden besproken. In deze fase wordt er vooral gewerkt aan het maximaliseren van de strekking van de knie, het verbeteren van het looppatroon en het verminderen van de zwelling. De krukken zullen het einde van deze fase worden afgebouwd tot een normaal looppatroon.
Na 6 weken volgt er weer een afspraak bij de orthopeed. Bij deze afspraak wordt de mobiliteit van de knie en het looppatroon gecontroleerd. In deze fase wordt de nadruk gelegd op kracht, coördinatie en mobiliteit van de knie. In deze fase wordt er meer nadruk gelegd op de mobiliteit naar het buigen. Na deze fase wordt de eerste krachttest gedaan.
Begin van deze fase is de krachttest. Hierbij wordt de kracht getest maar ook het verschil tussen het niet geopereerde en het geopereerde been. Het uiteindelijke doel is om minder dan 10% krachtsverschil te hebben tussen de benen. De test na 3 maanden is de beginmeting die daarna gebruikt wordt als evaluatiemoment. In deze fase worden de kracht en coördinatie verder opgebouwd en wordt er gestart met sprongvormen en hardlopen.
Deze fase start weer met een controle afspraak bij de orthopeed, waarbij er gekeken wordt of alles nog volgens plan verloopt. Vervolgens wordt er weer een krachttest gedaan. Naast de krachttest worden er ook wat sprongtesten gedaan. In deze fase wordt er gestart met sport specifieke oefeningen. In deze fase zullen de trajecten wat meer van elkaar gaan afwijken. Een voetballer heeft andere oefeningen nodig dan een basketballer.
Na negen maanden worden de testen herhaald en worden ze met sprint testen uitgebreid. Met een verschil van minder dan 10% kan er gewerkt worden naar het terugkeren op het gewenste sport niveau. In deze fase wordt vooral gewerkt aan het behouden van de kracht en coördinatie en wordt er gewerkt naar het einddoel. Het volledig hervatten van het sportniveau.