Gescheurde kruisband

U zult vast en zeker een keer gehoord hebben dat iemand zijn voorste kruisband scheurt tijdens het sporten. Een gescheurde kruisband is een hele vervelende blessure, waarbij vaak een operatie en een lang revalidatietraject volgt. Belangrijk is hierbij om te weten hoe de knie in elkaar zit. Welke structuren zitten er in en rondom de knie? Welke kruisbanden zitten er in de knie en waar liggen deze kruisbanden precies? En wat is de functie van deze kruisbanden?

Anatomie van de knie

Rechts ziet u een afbeelding van een knie. Op deze afbeelding krijgt u een goed beeld welke structuren zich in en rond de knie bevinden. Zo kunt u zien dat het kniegewricht bestaat uit het bovenbeen (femur) en het onderbeen (tibia).

In dit gewricht bevindt zich een meniscus die uit 2 delen bestaat. De meniscus bestaat uit het mediale (binnenste) en het laterale (buitenste) deel. Daarnaast bestaat het kniegewricht uit 2 kruisbanden, de voorste en de achterste kruisband. Aan de zijkanten van de knie bevinden zich daarnaast de kniebanden, de mediale (binnenste) en de laterale (buitenste) knieband.

De voorste en achterste kruisband

De voorste kruisband loopt van de achterkant van het bovenbeen (femur) naar de voorkant van het onderbeen (tibia). Achter de voorste kruisband loopt, zoals de naam al zegt, de achterste kruisband. Deze loopt van de voorkant van het bovenbeen (femur) naar de achterkant van het onderbeen (tibia). De kruisbanden zorgen ervoor dat het bovenbeen en onderbeen niet kunnen schuiven ten opzichte van elkaar, wat betekent dat de kruisbanden een belangrijke rol vervullen wat betreft de stabiliteit binnen het kniegewricht.