FAQ Kruisband Revalidatie

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om je te laten opereren dan wacht je een lange revalidatie van meestal negen tot twaalf maanden. Maar hoe ziet deze revalidatie er eigenlijk uit? De meest gestelde vragen worden hieronder beantwoord.

Hoe lang na de operatie heb ik mijn eerste fysiotherapie afspraak?

De eerste afspraak bij de fysiotherapie is idealiter vijf tot zeven dagen na de operatie. De eerste weken zal je twee keer per week een afspraak hebben bij de fysiotherapeut. Later verandert dit indien mogelijk naar drie keer per week.

Wat doe ik tijdens de behandelingen?

De eerste weken zullen de behandelingen erop gericht zijn om de zwelling te verminderen en de beweeglijkheid te vergroten. Daarnaast zal ook zo snel mogelijk begonnen worden met het versterken van de beenspieren. Later in de revalidatie komen hier sprongvormen en sport specifieke oefeningen bij. Deze doelen zullen worden bereikt door middel van voornamelijk oefentherapie. Dit betekent dat je het grootste deel van je revalidatie in de oefenzaal bezig bent.

Is het zinvol om een afspraak in te plannen voor de operatie?

Dit is zeker aan te raden. Het ziekenhuis geeft na de operatie lang niet altijd veel informatie over wat te doen direct na de operatie. Hier kan de fysiotherapeut je in adviseren. Daarnaast kan rustig besproken worden hoe jouw revalidatietraject eruit gaat zien en wat jouw persoonlijke doelen zijn. Alle vragen die je hebt kunnen beantwoord worden.

Hoe lang moet ik op krukken lopen?

Het wordt geadviseerd de eerste vier tot zes weken na de operatie met krukken te lopen. Hierbij begin je met twee krukken, dit wordt afgebouwd naar één kruk. Wanneer er naast een voorste kruisband reconstructie ook een meniscopexie heeft plaatsgevonden moet er zes weken met krukken worden gelopen.

Wanneer mag ik weer fietsen?

Het verschilt wanneer je weer kan fietsen op een hometrainer of op de openbare weg. Op de hometrainer zal na ongeveer twee weken worden gestart. Omdat je de knie op dat moment nog niet zo ver kan buigen zal je niet een heel rondje kunnen maken met de trappers. Daarom begin je met ‘pendelen’. Dit heeft als voordelen dat je de buiging verbetert en de zwelling hierdoor ook afneemt. Wanneer je zonder krukken kan lopen en vertrouwen hebt in het op- en afstappen, kan je op de openbare weg gaan fietsen.

Wanneer mag ik weer autorijden?

Zo lang je op krukken loopt, ben je niet verzekerd tijdens het autorijden. Dit wordt daarom sterk afgeraden. Wanneer je zonder krukken loopt kan met de fysiotherapeut overlegd worden of je er klaar voor bent om weer in de auto te stappen.

Wanneer mag ik weer hardlopen?

Vanaf ongeveer drie maanden na de operatie gaat er weer opgebouwd worden richting het hardlopen. Dit kan wel verschillen per persoon en is afhankelijk van de kracht, zwelling en beweeglijkheid.

Wanneer mag ik weer meedoen met mijn team?

Dit is geheel afhankelijk van de sport die je beoefend, volledige sporthervatting duurt minimaal 9 maanden.

Hoelang duurt de revalidatie?

De gemiddelde revalidatie duurt 9 tot 12 maanden waarbij wij 12 maanden adviseren om zo sterk mogelijk terug te komen.