Jordy van Tol

“Als sportfysiotherapeut zelf patiënt worden”.

Als sportfysiotherapeut weet Jordy van Tol als geen ander hoe het is om patiënten te revalideren die geopereerd zijn aan de voorste kruisband. Niet alleen door zijn passie voor kruisband revalidatie, maar ook omdat hij onlangs zelf geopereerd is aan zijn voorste kruisband.

Plots ben je zelf ook geblesseerd. Op de vrijdag voordat het gebeurde vroeg een patiënt nog of ik zelf niet bang was om een kruisband te scheuren. Vol overtuiging zei ik natuurlijk  nee, niet wetend dat ik zelf die zondag tijdens een wedstrijd flagfootball zelf mijn kruisband af zou scheuren. Nadat ik een knap in mijn knie voelde werd de knie vrijwel direct dik en instabiel. Het kleine beetje hoop dat ik nog had omdat ik nog kon fietsen was de dag erna verdwenen nadat ik niet meer op mijn been kon staan, toen wist ik precies hoe laat het was.

Mede omdat ik zelf als sportfysiotherapeut van B&B Healthcare werkzaam ben in het SMC Den Haag, wist ik welke lijnen er ingeschakeld moesten worden.

— Jordy van Tol

Korte lijnen in het Sport Medisch Centrum Den Haag

Mede omdat ik zelf als sportfysiotherapeut van B&B Healthcare werkzaam ben in het SMC Den Haag, wist ik welke lijnen er ingeschakeld moesten worden. In het SMC Den Haag werken we intensief samen met onder meer de orthopeden en sportartsen van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Nadat ik een verwijzing van de huisarts had gekregen voor de orthopeed, kon er zoals de bedoeling binnen het SMC, binnen twee dagen een afspraak plaats vinden bij de orthopeed. Na overleg met orthopeed dr. Swen van het HMC werd er al snel besloten een MRI scan te maken. De uitslag kreeg ik al snel telefonisch te horen via één van de artsen, een afgescheurde kruisband en ingescheurde meniscus. Veel tijd om te beseffen wat dit zou betekenen voor mij was niet nodig. Nog dezelfde week van de uitslag werd er samen met orthopeed dr. van Arkel een operatie datum gepland.

Revalideren bij collega’s

Na een geslaagde operatie was het tijd voor de uitgebreide revalidatie. Een kruisband revalidatie duurt gemiddeld 9 tot 12 maanden, waarbij er gemiddeld 3 keer per week hard getraind wordt. Natuurlijk ben ik dit gaan doen in mijn eigen praktijk, hier had ik het meeste vertrouwen in. Al na 5 dagen stond ik bij mijn collega’s op de stoep. Ondanks dat ik zelf precies weet hoe het traject in elkaar steekt, heb ik er toch voor gekozen om dit niet alleen te doen. Onder begeleiding van B&B Healthcare collega’s Bart Noordermeer en Sarina van Mourik werkte ik aan de bewegelijkheid, stabiliteit en kracht van de knie. Met als uiteindelijke doel om weer actief deel te kunnen nemen aan verschillende sporten. Zeker als sportfysiotherapeut is het van belang om niet bang te zijn om al die verschillende sport specifieke oefeningen voor te doen.

Tips tegen bewegingsangst?

Bang om weer door de knie te gaan is de grootste reden dat sporters niet meer terugkeren naar hun sport. Het mentale aspect binnen de kruisband revalidatie speelt vaak een grotere rol dan patiënten zich beseffen. “Zelf vind ik het fijn om voor patiënten samen te werken met de sportpsychologen van Tough Minds. De sportpsychologen helpen om doelgericht met kleine stappen de revalidatie te overwinnen. Daarnaast is het belangrijk om jezelf niet te vergelijken met andere patiënten. Als je bijvoorbeeld Memphis Depay na 16 dagen ziet lopen op de loopband, kan de moed in je schoenen zakken, maar iedereen heeft zijn eigen unieke revalidatie.

Ervaringsdeskundige

Een voorste kruisband afscheuren zou ik geen enkele collega aanraden, echter heeft het mij wel nog meer inzicht gegeven in de valkuilen en uitdagingen van een kruisband revalidatie. Ook heeft het mijn inlevingsvermogen in de patiënt verbeterd, ik hoor nog wekelijks de grap dat ik het speciaal voor hun gedaan heb. Uiteindelijk vind ik het belangrijk om wat te doen met de ervaring van de revalidatie. Deze ervaring heb ik meegenomen om het kruisband expertise team op te richten.