Gescheurde kruisbanden bij kind(eren)

De kans op gescheurde kruisbanden bij een kind en adolescenten neemt de laatste jaren toe. Deels is dit als gevolg van de stijging in het aantal sporturen en de professionalisering in de sport bij jonge kinderen. Er wordt steeds meer op een hoog niveau gesport in de jeugd. Ondanks dat kinderen maar een klein deel van de totale populatie zijn, is het wel zorgwekkend.

Een kind is geen volwassene

Het is belangrijk dat we kinderen als kinderen behandelen en niet als jong volwassenen. Er zijn verschillende factoren die namelijk meespelen bij de revalidatie van een kind. Een kind kan bijvoorbeeld nog in de groei zitten, zo kunnen de groeischijven nog niet gesloten zijn, waardoor er ook een andere operatie techniek gebruikt moet worden of dat er gewacht wordt met de operatie.

Net als bij volwassenen zijn de behandeldoelen gericht op het krijgen van een stabiele en goed functionerende knie voor het verdere leven. Hiermee willen we risico’s op verder meniscus of kraakbeen letsel voorkomen. Daarnaast willen we de kans op vervorming van het bovenbeen of onderbeen voorkomen.

Wel of niet opereren?

Om deze doelen te behalen hebben we bij kinderen 2 opties, waarbij eigenlijk altijd eerst wordt gekozen voor een conservatief traject. Dit houdt in dat we starten met oefentherapie om de knie weer stabiel en goed functionerend te krijgen. Mocht er toch spraken blijven van herhaaldelijk door de knie gaan tijdens of na de revalidatie kan er alsnog gekozen worden voor een operatie. Ook een onacceptabel participatie, of schade die gelijk moet worden hersteld kan leiden tot een kruisband operatie.

Leeftijd

Bij kinderen wordt er vervolgens gekeken of de groeischijven nog open of al dicht zijn. Dit kan namelijk invloed hebben op de keuze van de operatie. Mocht de groeischijf nog niet gesloten zijn, zal er een andere operatie worden toegepast. Hiervoor zijn een aantal opties, maar zullen alleen door gespecialiseerde orthopeden worden toegepast.

De revalidatie

Naast de operatie techniek, is ook de revalidatie anders bij gescheurde kruisbanden bij een kind. Dit heeft er vooral mee te maken dat kinderen nog in hun ontwikkeling zitten. Zo zijn er verschillende biomechanische factoren die meespelen. Door de snelle groei van kinderen, zal de hoogte van het lichaam zwaartepunt bijvoorbeeld veranderen. Hierdoor zal opnieuw de balans gevonden moeten worden. Naast de fysieke veranderingen zijn er bij kinderen ook nog cognitieve veranderingen die invloed hebben op een revalidatie. Zo moeten hele jonge kinderen nog leren om logische verbanden te gaan leggen en minder impulsief worden.

Benaderingswijze

Doordat kinderen in een cognitieve ontwikkeling zitten, zullen ook de fysiotherapeuten hier op een andere manier mee om moeten gaan dan bij volwassenen. Zo willen we bij hele jonge kinderen ook plezier maken en vooral in beweging blijven, terwijl we bij oudere kinderen al meer prestatie gericht kunnen werken. Belangrijk is dat de begeleidend fysiotherapeut kennis heeft over zowel de fysieke als cognitieve ontwikkeling van kinderen. Want we moeten kinderen niet behandelen als jong-volwassenen.