Tekst
Lettertype

Functional squat test

Vanaf de eerste 3 maanden wordt de functional squat test voor het eerst ingezet tijdens de revalidatie. Deze krachttest wordt gebruikt om te bekijken wat het verschil in kracht is tussen beide benen, waarin de knie in zowel 90 als 120 graden wordt getest. De functional squat test wordt elke 3 maanden uitgevoerd.

Op basis van deze uitslag kan bepaald worden wat het verschil in kracht is tussen de geopereerde en niet-geopereerde zijde in 2 verschillende hoeken. Op basis van de uitslag van de functional squat test wordt het verdere verloop van de revalidatie bepaald. Het is van belang dat dit krachtsverschil niet groter is dan maximaal 10% tussen de geopereerde en niet-geopereerde been, omdat een groot krachtsverschil voor problemen kan zorgen op de langere termijn. Dit criteria is voornamelijk belangrijk bij het terugkeren richting de sport richting het eind van de revalidatie. In het begin zal het gemeten krachtsverschil tussen het niet aangedane en aangedane zijde groter zijn als gevolg van de operatie. Het voordeel is dat de resultaten per testmoment met elkaar vergeleken kunnen worden om zo te zien in hoeverre de kracht toeneemt. Daarnaast wordt ook gekeken of de kracht zelf voldoende is om goed te kunnen gaan functioneren binnen de terugkeer richting de sport. Het is dus voornamelijk van belang dat aan het eind van de revalidatie het krachtsverschil tussen beide benen in zowel 90 als 120 graden minder dan 10% bedraagt.

 

 

Uit onderzoek blijkt  dat hoe groter de asymmetrie is in kracht van de bovenbeenspieren, hoe kleiner de kans is om te knie te stabiliseren in verschillende vlakken, waardoor de kans om opnieuw blessures op te lopen groter is. Het is dus van groot belang om tijdens de voorste-kruisband revalidatie systematisch te monitoren hoe groot het krachtsverschil is, om het proces zo goed mogelijk in kaart te brengen.