Tekst
Lettertype

Hoptesten

Vanaf 6 maanden worden naast de functional squat test, de hoptesten voor het eerst geïntroduceerd. De hoptesten zijn 1-benige sprongtesten waarbij het de bedoeling waarbij het de bedoeling is om op 1 been zo ver mogelijk te springen. Hierbij wordt er naar het verschillen tussen het aangedane en niet-aangedane been gekeken. Binnen de hoptesten maken wij onderscheid tussen klassieke- en multidirectionele hoptesten. Met de hoptesten wordt met name de (sprong)kracht en stabiliteit gemeten.

De klassieke hoptesten bestaan achtereenvolgens uit de single hop test, triple hop test en cross hop test. De multidirectionele hoptesten zijn gemaakt om in te spelen op het feit dat veel sporten waarbij veel explosief draaien, wenden en keren van toepassing is. De klassieke hoptesten zijn alleen in voorwaartse richting, terwijl de multidirectionele hoptesten de (sprong)kracht en stabiliteit in meerdere richtingen test die terugkomen in veel bekende balsporten.

Uit onderzoek is gebleken dat sporters meer moeite hebben met de multidirectionele testen in vergelijking met de klassieke hoptesten. Daarbij leggen de multidirectionele testen beter een asymmetrie bloot in vergelijking met de klassieke voorwaartse hoptesten.

Lees meer over Hoptesten

Hoptesten zijn belangrijke testen om te bekijken of de terugkeer richting de sport mogelijk is. Bij deze testen is de norm om minder dan 10% verschil in afstand tussen het linker- en rechterbeen te hebben. Deze score wordt de Limb Symmetry Index (LSI) genoemd. Met andere woorden: de gesprongen afstanden van het aangedane been moet minimaal 90% zijn van het niet aangedane been. Let alleen op dat het niet direct betekent dat je klaar bent met de revalidatie op het moment dat de LSI-score meer dan 90% bedraagt. In het begin van de voorste-kruisband revalidatie is er een periode van inactiviteit geweest wat ervoor gezorgd kan hebben dat de (sprong)kracht van het niet-aangedane been ook wat verminderd is in die periode.

Het is dus verstandig om naar het grote geheel te blijven kijken en ook te kijken naar jouw score in vergelijking met normwaarden voor de verschillende hoptesten. Je kan met de hoptesten gemakkelijk monitoren hoeveel vooruitgang je hebt geboekt in de afgelopen periode door de vorige reeks hoptesten te vergelijken met de nieuwste reeks. Op deze manier kun je een betrouwbaardere inschatting maken over de terugkeer van sport.