Tekst
Lettertype

Gescheurde kruisband symptomen

Symptomen van kruisbandletsel

Na het scheuren van de voorste kruisband is instabiliteit van de knie het meest voorkomende en belangrijkste symptoom. Daarnaast zijn er andere gescheurde kruisband symptomen die kunnen wijzen op een voorste kruisband ruptuur. Vaak is er sprake van een rotatie trauma. Hierbij draait de sporter snel om de as waardoor de krachten op de voorste kruisband te groot worden. Tijdens het traumamoment is vaak een knappend/scheurend geluid te horen door de hoog-energetische kracht die gepaard gaat met het scheuren van een voorste kruisband. Doordat na het traumamoment de bloedsomloop in de knie verstoord raakt, zorgt dit ervoor dat er binnen 12-24 uur zwelling van de knie ontstaat (haemarthros).

Meest voorkomende symptomen bij kruisbandletsel

Hieronder staan de meeste voorkomende symptomen bij kruisbandletsel:

  • knappend/scheurend geluid tijdens trauma moment
  • zwelling van de knie
  • instabiel gevoel van de knie vanaf het trauma moment
  • pijn/stijfheid

Diagnostische testen

Naast deze gescheurde kruisband symptomen zijn er meerdere tests die een voorste-kruisbandruptuur kunnen in- en uitsluiten. Dit zijn onder andere:

 

Lachmann Test

Bij deze test ligt de patiënt in ruglig op de behandelbank of op het veld, waarbij de knie wordt in een gebogen toestand (20-30 graden) gehouden. Een hand wordt onderlangs op het onderbeen gelegd en de andere hand op het bovenbeen. De hand op het onderbeen test met een snelle beweging de afstand die het onderbeen t.o.v. kan maken. Daarnaast let de fysiotherapeut/arts op hoe de beweging aanvoelt in de knie. Mocht de Lachmann test niet een eenduidige uitslag geven kunnen de voorste schuiflade test en pivot shift test nog gedaan worden.

 

Voorste schuiflade test

De patiënt ligt op de rug met de knie 90 graden gebogen. De voet wordt gefixeerd en de hamstrings moeten ontspannen zijn. De fysiotherapeut/arts houdt het onderbeen met twee handen vast en test de beweeglijkheid van het onderbeen t.o.v. het bovenbeen.

Pivot shift test

Tijdens deze test ligt de patiënt op de rug met het been zo goed mogelijk ontspannen. De onderzoeker pakt de hiel van het te onderzoeken been en plaatst zijn andere hand aan de buitenkant van de knie, net onder het kniegewricht. Vervolgens geeft de onderzoeker een druk naar binnen en op de knie (valgus) terwijl hij het onderbeen naar binnen draait ten opzichte van het bovenbeen (femur). Deze test kan gevoelig zijn aangezien het instabiliteitsgevoel van de knie wordt opgezocht. Deze test is soms lastig te beoordelen omdat het been geheel ontspannen dient te zijn.

MRI

Mocht er naar aanleiding van de bovengenoemde symptomen en tests gedacht worden aan een voorste kruisband ruptuur dan kan uw behandelend orthopeed een MRI laten maken, dit wordt gedaan om voorste kruisband letsel te bevestigen/uit te sluiten. Deze MRI wordt in het ziekenhuis of kliniek gemaakt en zal gestuurd worden naar uw behandelend orthopeed.