Tekst
Lettertype

Voorste kruisbandreconstructie in combinatie met meniscus- of collaterale bandletsel

1 oktober 2024
Inhoudsopgave Toon

Inleiding

Deze website staat helemaal in het teken van een gescheurde kruisband en de bijbehorende revalidatie. Vaak gaat kruisbandletsel echter gepaard met meniscus- of collaterale bandletsel. Dit heeft invloed op het revalidatieproces. In het algemeen ervaren patiënten na een complexe knieoperatie meer pijnklachten, ongemak en reactiviteit, maar in welke mate? Dat lees je in deze blog.
Voor de revalidatie na een voorste kruisbandreconstructie staat gemiddeld negen tot twaalf maanden. Vaak zijn mensen bang dat de revalidatie nog langer duurt wanneer er sprake is van bijkomend letsel aan de meniscus of collaterale banden.

Kruisbandletsel in combinatie met meniscusletsel

Bij meniscusletsel kan er onderscheid gemaakt worden tussen het weghalen van de meniscus (meniscectomie) of het hechten van de meniscus (meniscopexie).
Meniscectomie
Bij een meniscectomie wordt een (klein) gedeelte van de meniscus weggehaald omdat deze beschadigd is. Een voordeel van een meniscectomie ten opzichte van een meniscopexie is dat de knie eerder belast mag worden. Wanneer er sprake is van een meniscectomie in combinatie met een kruisbandreconstructie zal dit weinig verschillen met een geïsoleerde kruisbandreconstructie.
Meniscopexie (meniscushechting)
Bij een meniscopexie wordt een scheur in de meniscus gehecht. Niet elke scheur in de meniscus hoeft te worden gehecht. Wanneer er een kleine scheur zit in het doorbloede deel van de meniscus kan dit ook vanzelf herstellen. Een voordeel van een meniscushechting ten opzichte van een meniscectomie is dat de meniscus in principe behouden blijft. Een nadeel is dat er de eerste zes weken na de operatie een flexiebeperking is. Je mag de knie niet verder dan 90 graden buigen. Ook is het belangrijk dat de eerste zes weken de knie niet met meer dan 50% belast wordt, zodat de hechting kan genezen. De eerste fase van de revalidatie zal in dit geval dus iets langzamer gaan dan bij een geïsoleerde kruisbandreconstrustie.

Kruisbandletsel in combinatie met collaterale bandletsel

Gezien de ontstaanswijze van kruisbandletsel (valgisatie van de knie i.c.m. exorotatie van de voet) is de kans het grootste op letsel aan de binnenband (mediale collaterale band (MCL)). Hier zijn verschillende gradaties in te onderscheiden. Graad 1 betekent dat er sprake is van een verrekking van de MCL. Wanneer de MCL deels is ingescheurd, is er sprake van graad 2 letsel. Bij zowel graad 1 als graad 2 letsel is het lichaam in staat om dit zelf te herstellen. Vaak wordt er wel een brace meegegeven om de valgusbeweging te vermijden. Bij graad 3 letsel is de volledige MCL doorgescheurd. In dit geval kan een operatie wel nodig zijn. Na de operatie wordt er dan ook vaak een brace meegegeven. Deze operatie kan tegelijk worden uitgevoerd met een kruisbandreconstructie. Het herstel zal de eerste zes weken tot drie maanden iets langzamer gaan, maar is de revalidatie hierna vergelijkbaar met iemand die geïsoleerd kruisbandletsel heeft gehad.

Unhappy triad

Wanneer de kruisband, meniscus en binnenband allemaal beschadigd zijn is er sprake van een ‘unhappy triad’. Dit is dus een combinatie van de hierbovengenoemde meniscusletsel en collaterale bandletsel. De behandeling is afhankelijk van de verschillende factoren die hierboven reeds benoemd zijn, zoals de locatie en grootte van de meniscusscheur of de mate van de MCL-ruptuur. Voor de revalidatie na een unhappy triad staat, net als voor een geïsoleerde voorstekruisbandreconstructie, negen tot twaalf maanden.