Kruisbandletsel in combinatie met meniscusletsel
Bij meniscusletsel kan er onderscheid gemaakt worden tussen het weghalen van de meniscus (meniscectomie) of het hechten van de meniscus (meniscopexie).
Meniscectomie
Bij een meniscectomie wordt een (klein) gedeelte van de meniscus weggehaald omdat deze beschadigd is. Een voordeel van een meniscectomie ten opzichte van een meniscopexie is dat de knie eerder belast mag worden. Wanneer er sprake is van een meniscectomie in combinatie met een kruisbandreconstructie zal dit weinig verschillen met een geïsoleerde kruisbandreconstructie.
Meniscopexie (meniscushechting)
Bij een meniscopexie wordt een scheur in de meniscus gehecht. Niet elke scheur in de meniscus hoeft te worden gehecht. Wanneer er een kleine scheur zit in het doorbloede deel van de meniscus kan dit ook vanzelf herstellen. Een voordeel van een meniscushechting ten opzichte van een meniscectomie is dat de meniscus in principe behouden blijft. Een nadeel is dat er de eerste zes weken na de operatie een flexiebeperking is. Je mag de knie niet verder dan 90 graden buigen. Ook is het belangrijk dat de eerste zes weken de knie niet met meer dan 50% belast wordt, zodat de hechting kan genezen. De eerste fase van de revalidatie zal in dit geval dus iets langzamer gaan dan bij een geïsoleerde kruisbandreconstrustie.